Οι συνεχιζόμενες, με ρυθμό αυξητικό κατά περιόδους, προσφυγικές/μεταναστευτικές ροές στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου και πιο συγκεκριμένα στις θαλάσσιες περιοχές των επιλέξιμων περιοχών του προγράμματος εδαφικής συνεργασίας Ελλάδα – Κύπρος, αποτέλεσαν τη βάση για τη συνεργασία ανάμεσα στους εταίρους της πρότασης. Τόσο το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, όσο και το Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης, διέγνωσαν την ανθρωπιστική κρίση που διέπει τις μετακινήσεις πληθυσμών υπό τη μορφή των προσφυγικών/ μεταναστευτικών ροών μέσω θάλασσας από τις εμπόλεμες περιοχές στη μέση Ανατολή κατά κύριο λόγο προς τις δύο χώρες, κρίση που συνεχιζόμενη λαμβάνει τη μορφή ανθρωπιστικής καταστροφής. Για την ελληνική πλευρά, βασική ανάγκη κρίθηκε η ενίσχυση των διεξαγόμενων επιχειρήσεων επιτήρησης, εντοπισμού και διάσωσης ατόμων ιδίως των νησιών του ανατολικού Αιγαίου, όπου σημειώνονται τα περισσότερα περιστατικά προσεγγίσεων μεταναστών- προσφύγων σε δυπρόσιτες και απομακρυσμένες περιοχές. Για την κυπριακή πλευρά, βασική ανάγκη κρίθηκε η βελτίωση της επιτήρησης των θαλάσσιων ζωνών καθώς και ο εντοπισμός και η διάσωση ατόμων που βρίσκονται σε κίνδυνο συνεπεία μαζικών μεταναστευτικών ροών.
Για την Ελληνική πλευρά, βασική ανάγκη κρίθηκε η προμήθεια ενός (01) οχήματος επιτήρησης τύπου φορτηγού ειδικών επιχειρησιακών δυνατοτήτων εξοπλισμένο με ραντάρ, θερμικές κάμερες καθώς και τηλεπικοινωνιακό – ηλεκτρονικό εξοπλισμό, με δυνατότητα εξειδικευμένης χρήσης του από το στελεχιακό δυναμικό του Λ.Σ.-ΕΛ. ΑΚΤ. σε απομακρυσμένες και δυσπρόσιτες περιοχές κυρίως της νησιωτικής χώρας.
Για την Κυπριακή πλευρά, θα υλοποιηθεί προμήθεια δύο (02) οχημάτων επιτήρησης τύπου van ειδικών επιχειρησιακών δυνατοτήτων τα οποία θα περιλαμβάνουν ραντάρ, θερμικές κάμερες καθώς και τηλεπικοινωνιακό – ηλεκτρονικό εξοπλισμό.